Hétéves a világrekord
2019-10-03
Előkerült a legendás bőrdzseki
2019-12-08

John Lennon életútja a levelein keresztül

”By hook or by crook, I’ll be last in this book”, avagy „Tetszik vagy sem, én rá teszek; uccsó a könyvben én leszek” – írta Lennon nyolcéves korában unokatestvére emlékkönyvébe. Ennek a kétsorosnak képével zárul a John Lennon levelezései és feljegyzései című könyv, mely a Partvonal Kiadó jóvoltából jelent meg éppen egy esztendeje.

 

Hiánypótló, izgalmas kötet, mely új oldaláról mutatja be a művészt, aki dalaival milliókat, leveleivel pedig a hozzá közel állókat érintette meg; ahogy a 2012-ben kiadott könyv szerkesztője, Hunter Davies is ír róla az előszóban: „Legtöbb levele vicces, tanulságos, harcos, bölcs, őrült, gyötrődő, költői. Néha szívszaggató.” Akár csak Lennon maga.

Szerelmes levelek, gúnyos feljegyzések a stúdiózások közben, humoros üzenetek a sztárbarátoknak, néhány szavas benyomások – Lennon grafomán volt szerencsére. A Help, a Lucy in The Sky With Diamonds az Imagine és tucatnyi más világhírű dal zeneszerzőjéről és dalszövegírójáról azt is sejthetjük, hogy dús fantáziával, feltűnő nyelvi leleménnyel vetette papírra gondolatait.

Hunter Davies, az egyetlen hiteles Beatles-biográfia szerzője fáradságos munkával egybegyűjtötte a legformabontóbb Beatle leveleit, feljegyzéseit és az azokat kísérő rajzokat, amelyeket a gyűjtőkön kívül John Lennon özvegye, Yoko Ono bocsátott a rendelkezésére. A leveleket Davies értő kommentárja kíséri, elmesélve minden egyes levél keletkezési történetét: milyen életszakaszokban született az üzenet, ki volt a címzett és milyen életesemény kapcsolódik hozzá. A több mint 300 levél kirajzolja Lennon teljes életútját: a tízévesen nagynénjének címzett köszönőlevéltől az utolsó autogramig, amelyet életének utolsó napján, 1980 december 8-án adott, közvetlenül azelőtt, hogy a merénylő golyója kioltotta volna az életét. Negyvenéves volt ekkor.

Ezek a levelek megnevettetik, talán meg is ríkatják majd olvasójukat, hiszen egytől-egyig John Lennon eddig nem ismert, szenvedélyekkel és félelmekkel teli, legszemélyesebb oldaláról mesélnek. Egy olyan különleges kötetet vehetünk a kezünkbe, amely nem más szemével, hanem saját írásain keresztül mutatja be a XX. század egyik legfontosabb, kultikus népszerűséggel bíró alkotóegyéniségét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.