Freddie Mercury kiállítás és aukció
2023-04-25
Pink Floyd ‘A fal’
2023-05-12

Éppen félévszázada érett be az Osibisa Band sikere – avagy Woyaya

Az Osibisa szó Ghanában azt jelenti: boldog életérzésbõl fakadó keresztezett ritmus. Egy Teddy Osei nevű fekete fiatalember szülőhazájában, Ghanában a The Comets nevű zenekarban játszott fuvolán és szaxofonon. Megnyertek egy fesztivált, és jutalmul a ghanai kormánytól zenei ösztöndíjat kapott a londoni College of Music-ba. Ott találkozott Sol Amarfió-val, a kameruni származású dobossal és zenekart alapítottak. Bevették a bandába Ted öccsét, Mac-et is, és négy másik fekete zenésszel 1971-ben megalapították az Osibisa együttest.
Első lemezüket az MCA cégnél vették fel 1971-ben és akkori nyilatkozataik szerint maguk is meglepődtek, amikor az egész világon felkerültek a slágerlistákra. Különleges, keresztezett afrikai és karib-tengeri muzsikát játszottak, mindent felhasználtak a rock, a dzsessz és a blues elemeiből.
Igazi hangjukat második nagylemezükön, a Magyarországon is közismert Woyaya albumon találták meg, amely azóta is klasszikus, stílusirányzatot alapító lemeze az afro-rock irányzatnak. A Woyaya jövedelméből megalapították az Osibisound nevű céget. Reklámozták magukat Tokiótól Los Angelesig, éjjel-nappal turnéztak és ez – más zenekarokhoz hasonlóan – náluk is áldozatokat követelt. Három zenekari tag visszalépett a nyugalmasabb családi életbe. Új szerződést kötöttek, és a Warner Brothers Records-nál vették fel az akkoriban nálunk is népszerű Happy Children LP-t és az Osibirock-ot. Ez lett első lemezük, amely nem került fel a slágerlistákra.
A közönség a személyi változásoknak, az együttes pedig a hanglemeztársaság hibájának tudta be az átmeneti sikertelenséget. Új céghez, a Bronze Records-hoz szerződtek 1976-ban. Ők dobták piacra a Welcome Home című lemezüket, amely minden kétséget eloszlatott és a megújult Osibisa legjobb lemezének tekintették a kritikusok. A lemez nyitó száma, a Sunshine Day, éllovas lett a slágerlistákon. Ebben az időben vettek részt Nigériában az Afrikai Művészek II. Világfesztiválján, ahol egy sportstadionban 60 ezres közönség előtt adtak gálaestet. A Dance the Body Music című számmal 1977-ben újra a sikerlistákra kerültek, majd felvették a londoni Royal Festival Hall-ban régen várt élő dupla albumukat, a Black Magic Night-ot (Mágikus Fekete Éjszaka), amely aztán Magyarországon is megjelent.
1977 júniusában Magyarországra is eljutottak. Magától értetődő természetességük, meleg, az előadói jókedvet és boldogságot sugárzó interpretációjuk mindenhol elérte sikerét. Az Osibisa sajátos színfolt a ’70-es évek zenei palettáján.
Ma is aktívan zenélnek új felállásban.
Az együttes eredeti honlapja ITT !

Comments are closed.