Előkerült a legendás bőrdzseki
2019-12-08
Olivia Newton John Dame lett
2020-01-03

A 80-as évek egyik nagy egyénisége is elment

Hosszú betegség után 61 éves korában 2019 december 9-én elhunyt Marie Fredriksson, a Roxette énekesnője. Halála előtti időkben már fél szemére megvakult és bottal jár a Roxette énekesnője, de a szörnyű betegsége ellenére is kirobbanthatatlan volt a színpadról.

Ha meghalljuk azt a nevet, hogy Marie Fredriksson nem biztos, hogy tudjuk, kiről van szó, de a Roxette nevű zenekartól biztosan ismerünk legalább egy slágert. Az aranytorkú svéd énekesnő és társa, Per Gessle 1986 óta zenélnek együtt, olyan dalokkal megörvendeztetve a világot, mint a Sleeping in my car vagy éppen a Listen to your heart. A duó tagjai 2015-ben újabb nagy turnéra indultak, melynek keretében ismét ellátogattak Magyarországra is. Ez már egy biztos jele volt annak, hogy az énekesnő a gyógyulás útjára lépett, mivel évekig kezelték agydaganata miatt.

A popsztár már 60 éves elmúlt és rákos megbetegedése ellenére is olyan energikus és lehengerlő a színpadon, mint 30 évvel ezelőtt. A szőke díva még 2002. szeptember 11-én szenvedett balesetet a saját fürdőszobájában, megcsúszott és úgy beütötte a fejét, hogy agyrázkódást kapott. Később az orvosi vizsgálatok kimutatták, hogy az énekesnőnek agytumorja van, így a soron következő turnéjukat le kellett mondania. Pár héttel később már el is távolították a daganatot, amelyről kiderült, hogy rosszindulatú volt, ezért az énekesnőnek hónapokig kemoterápiára és sugárkezelésre kellett járnia. Hosszú évekbe telt, míg felépült súlyos betegségéből. A betegség azonban haláláig meghatározza napjait, időnként írási, olvasási és számolási nehézségei voltak, a jobb szemére teljesen megvakult.

A megváltozott egészségi állapotával megtanult együtt élni. Az énekesnő szerelmes volt a színpadi létbe, nem akart visszavonulni, zenésztársa szerint a gyógyulásban is segítiűette őt, hogy időnként koncerteztek.

Az előadó egészségi állapotát árgus szemmel figyelte a családja, magyar származású férje, Mikael Bolyos, akivel már 1994 óta voltak házasok és született két gyerekük

Fontos epizód volt a duó életében, hogy mindenki meglepetésére 2002-ben, 16 év után feloszlott a Roxette nevű svéd duó. A rajongók akkor csak találgatni tudták az okokat, ugyanis az együttes tagjai nem nyilatkoztak.

Mint kiderült, leginkább az énekesnő érezte magát elnyomva, méghozzá a producer által: „Csak Perrel és Clarence-szel kommunikált. Engem mindig addig piszkált, amíg elkezdtem sírni.” Fredriksson végül már alig bírta elviselni a helyzetet, így egyre kevesebb időt töltött az együttes tagjaival. Ilyen hangulatban teljesen érthető, hogy már nem tudtak együtt dolgozni, így a csapat feloszlatása mellett döntöttek.

Miután az énekesnő legyőzte a rákot, a Roxette 2009-ben újra összeállt. Magyarországon 2011-ben és 2015-ben is felléptek.

 

Az áttörést a zenekar nemzetközi karrierjében a The Look című slágerük jelentette, amely első helyre jutott fel a Billboard Hot 100 toplistáján. A Look Sharp! című album névadó száma Németországban, Ausztráliában és Japánban is a slágerlisták élére került (összesen 26 országban volt első). A Dressed For Success volt a második sikerszámuk az USA-ban. Nem sokkal később a Listen To Your Heart című balladájuk is megjelent, ami szintén toplistás szám lett az Egyesült Királyságban. Ez a dal fog leginkább emlékeztetni  a svéd popduóra, illetve Marie Fredriksson-ra.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.