Ők is ott voltak!
2021-03-20
Komolyzenét kedvelők figyelem!
2022-01-10

Elhunyt a The Monkees egyik tagja

A zenész 78 évesen, december 10-én halt meg otthonában. Nesmith 2018-ban négyszeres bypassműtéten esett át.

Zenésztársa, Micky Dolenz énekes, dobos azt írta a Twitteren, hogy vigasztalhatatlan közeli barátja és zenésztársa halála miatt. Az együttest rajtuk kívül a 2012-ben elhunyt Davy Jones vezető énekes és a 2019-ben elhunyt Peter Tork billenytűs-basszusgitáros alapította 1965-ben.

A Monkees talán négy színészként kezdte pályafutását, akiket egy hamis banda alakítására béreltek fel, de karrierjük végére a világ egyik legnagyobb bandájaként hagyták el a zenei életet.

1967-ben vált teljes értékű bandává, amikor elkezdték írni és felvenni saját anyagukat.

A Boyce + Hart dalszerző duó által 1966-ban írt The Monkees debütáló nagy slágere , a “Last Train To Clarksville” volt az első nagy dobása a tv-zenekarnak, amelyet Amerika a Beatles-re válaszaként szánt.

A Billboard Hot 100 1. helyére száguldott, és számos további első helyezett slágerrel hozzájárult ahhoz, hogy a The Monkees végül felülmúlja a The Rolling Stonest és a The Beatles-t karrierje csúcsán, mindössze egy évvel később.

Hét daluk került a Billboard Top 10-es listájára, közülük három, az I’m a Believer, a Daydream Believer és a Last Train to Clarksville az első helyig jutott.

Peter Tork 1968-ban kilépett a The Monkees-ból, egy ideig pincérként és iskolai tanítóként is dolgozott. A zenekar a nyolcvanas évek közepén újra összeállt, ismét turnéztak és lemezeket készítettek. Davy Jones 2012-ben elhunyt, de a többiek ezután is együtt dolgoztak, még 2018-ban is megjelent egy karácsonyi Monkees-album.

A zenekar feloszlása után Nesmith hosszú és kreatív karriert kezdett, nemcsak zenészként, hanem filmek írójaként, producereként és rendezőjeként is.

Több könyvet írt, médiaművészeti vállalkozást indított és megalkotott egy olyan zeneivideó-formátumot, amely elvezetett az MTV (Music Television) létrejöttéhez.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.