Folytatódik a bakelit győzelmi menete
2022-01-12
Vangelis 27 hanglemeze a börzén
2022-01-18

Megmenekült az ABBA slágerek szentélye

A Baggpipe Studios, a stockholmi székhelyű stúdió, amely egykor a The Beatlesnek adott otthont, és az 1970-es évek elején az ABBA nem hivatalos szülőhelyévé vált, szebb jövő előtt áll.

Az 1969-ben alapított stúdió jövőjének sorsa több éve bizonytalan volt. 2019-ben az ingatlanfejlesztők hétemeletes bérházat terveztek

A stúdió kiküldött egy S.O.S.-t, és most Stockholm városa válaszolt. Az önkormányzat úgy döntött, hogy leállítja a folyamatot, mivel „az épületben található történelmi és kulturális értékek, valamint a világ egyik legnagyobb értékű analóg felvételi stúdiójaként műszakilag kiemelkedő” – áll a Baggpipe sajtóközleményében. A döntés 2021 december 20-án született, de csak most januárban hozták nyilvánosságra.

A Baggpipe a székhelyét az „Abbey Road testvérstúdiójának” hívják, és a híres londoni stúdió akusztikus másolataként épült, amelyet a Universal Music Group vásárolt meg az EMI Music 2012-es felvásárlásának részeként.

A Baggpipe-ban az ABBA készítette korai felvételeit, és más művészek is dolgoztak ott, mint a Roxette, a One Direction, Lady Gaga, a Swedish House Mafia, Wyclef Jean és Beyoncé, hogy csak néhányat említsünk.

A Bagpipe szerint öt Billboard No.1 dal készült ott. A stúdió honlapja azt is hozzáteszi, hogy a teret eredetileg 460 férőhelyes „Kaza” mozinak építették 1939-ben, majd 1969-ben stúdióvá alakították.

„Folyamatosan hozzájárulhatunk a svéd kultúra fejlődéséhez, és nem utolsósorban erősíthetjük Svédország mint igazi zenei nemzet nemzetközi imázsát.”.-mondta Mikael Gordon Solfors, Baggpipe Studios igazgatótanácsának elnöke. Azt is hozzátette: „Nem tudjuk eléggé kifejezni hálánkat és boldogságunkat, hogy a stockholmi önkormányzat döntéshozói megértik az általunk használt létesítmény. A kulturális értékeken kívül, az egyedi felvételi technológia és a zenetörténelem, ami ezek között a falak között tovább él.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.