300 millió dollárt érő szerzemények
2022-03-01
A Covid áldozata lett a szintetizátoros műfaj doyenje
2022-05-21

A Get Back film után reprezentatív Beatles album is megjelent

A képekkel és dialógusokkal teli album 120 órányi eredeti hanganyag leiratából született meg.

Ha valaki azt mondja, egy mestermű születésekor nincs jelentősége annak, hogy valaki a fogantatás pillanatában először evett pirítóst narancslekvár nélkül, az még sohasem volt tanúja egy mestermű keletkezésének. Hogyne lenne jelentősége!

Aki a pirítóst narancslekvár nélkül kipróbálta – és ízlett neki –, napra pontosan 1969. január 24-én, pénteken, a Two Of Us felvétele előtt tette ezt meg Yoko Ono, aki hivatalosan John Lennon múzsája volt, Paul McCartney szerint azonban kívánatosabb lett volna, ha nem a nyakukon, hanem az Apple cég igazgatósági értekezletén ücsörög.

Ono később azt állította, a dal Lennonról és róla szól, Paul viszont azt mondta, az ő szerzeménye, a fotósként szintén állandóan képközelben tartózkodó Linda McCartney-ról és róla szól.

A Let It Be kétségkívül a világ legjobban dokumentált popzenei albuma. A zenekar négy tagja 1969. január 2-án lépett be a Twickenham stúdióba, John, Ringo és Paul bevárták George-ot, aki szokás szerint késett.

Belekezdtek a Dig A Ponyba. Ez volt az első dal, amit a próbákat követően már az Apple-stúdióba átvonulva az 1970-ben megjelent nagylemezre rögzítettek. Lennon a saját szerzeményét szemétnek nevezte, az utókor megengedőbben úgy véli, az album többi számához hasonlóan olyan jelentéktelen tréfa, mint megannyi más ellenkulturális gesztus.

 

A Beatles hattyúdalának keletkezésdrámája már korábban láthatóvá vált a tavaly év végén bemutatott, közel ötórás Get Back című filmben, amelyet Peter Jackson, A Gyűrűk Ura Oscar-díjas rendezője 55 órányi restaurált anyagból készített el, majd ezt követően az Apple pincéiben őrzött 120 órányi eredeti hanganyag leíratából született meg az Ipacs Tibor fordításában megjelent reprezentatív album.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.