Szerelem csak a dalaiban
2017-10-23
Megtalálták Bob Marley elveszett mesterszalagjait
2017-10-25

55 éves az első Beatles dal

2012. október 5-én, az akkor félévszázados jubileum alkalmából több mint 1600 Beatles-rajongó gyűlt össze. Liverpoolban, hogy a híres gombafejűek első, Love Me Do című slágerét dalolva döntsék meg a kórusban éneklés világrekordját.

 

1631 kórustag helyi idő szerint pontban délben találkozott a város egyik mólójánál, hogy közös énekléssel ünnepeljék az 1962. október 5-én megjelent kislemezt, amely – a B oldalon a PS I Love You című szerzeménnyel – annak idején a brit slágerlista 17. helyéig jutott. A rekordot a Guinness-szerkesztőség jelen lévő képviselője is megerősítette. A kórusban éneklés korábbi világrekordját 897 hang állította fel 2011-ben Chicagóban.

A liverpooli rekordkísérlet a jubileumát ünneplő világhírű brit együttes tiszteletére rendezett, egy éven át tartó ünnepségsorozat részét képezte. A daloló tömegben helyi iskolások és a különböző kórusok tagjai is részt vettek. A rekordkísérlet hivatásos énekesek vezénylete alatt zajlott.

 

Október 5-én volt 55 éve, hogy a Parlophone cég piacra dobta a Beatles első kislemezét. A Love Me Do (a B oldalon a PS I Love You) című koronggal indult világhódító útjára az akkor 22 éves John Lennon és 20 éves Paul McCartney által vezetett csapat.

John Lennon és Paul McCartney a Beatles rövid, alig tízéves fennállása alatt futószalagon “gyártotta” a dalokat. Az 1963 és 1970 között megjelent 12 nagylemez mintegy 170 Lennon-McCartney-dalt tartalmaz, továbbá kéttucatnyi szerzeményt a banda szólógitárosától, George Harrisontól. Ezt a teljesítményt már 1969 őszén azzal a megjegyzéssel honorálta a londoni The Observer zenekritikusa, Tony Palmer, hogy “Schubert óta Lennon és McCartney a zenetörténet legnagyobb dalszerzői”.

Az eladott hanghordozók számát tekintve máig rekorder a Beatles: a ranglista élén 250 millió darabbal állnak, jócskán megelőzve Elvis Presleyt (203 millió), Madonnát (159 millió), Michael Jacksont (156 millió) és Elton Johnt (154 millió).

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.