Prince, Bowie, Jimi Hendrix kedvence az Év színe 2018-ban
2017-12-12
Az ABBA újraegyesítésére még várni kell
2017-12-18

Öten kerültek be 2018-ban a Rock and Roll Dicsőségek Csarnokába

December 13-án nyilvánosságra hozták, melyik előadó, illetve együttes kerül be a Rock and Roll Dicsőségek Csarnokába 2018 áprilisában.

Az első ilyen ceremónia 1986-ban volt. A jelölés alapszabálya, hogy csak az jelölhető, akinek az első hangfelvétele már legalább 25 évvel ezelőtt megjelent. A 2018-as jelöltek megválasztásához több mint 900 művész, zenetörténész, a zeneipar tagjai szavaztak.

Idén a jelöltek közül öt előadót illetve zenekart iktatnak be a Rock and Roll Hall Of Fame-be nagy ünnepség keretében 2018. április 14-én, Clevelandben:

Nina Simone (posztumusz)

Sok énekes példaképe, aki nagy hatással volt egy sor énekesre. Nina Simone-t nem véletlenül a Soul Nagyasszonyának is hívták, azzal együtt, hogy jazz-énekesnek és folk-énekesnek is tartották.

Nina Simone az emberi jogok harcosának is kikiáltották, köszönhetően a “Mississippi Goddamn” című dalnak.  Egyértelműen hatással volt Lauryn Hilltől Mary J. Blige-ig és  Jeff Buckley-tól Kanye West-ig.

The Cars

A Rick Ocasek által alapított együttesbe Benjamin Orr is beszállt 1976-ban. A bostoni új hullám egyik éllovasai lettek, dalaik közül 13 bekerült a Top40-be, 6 stúdió albumuk közül kiemelkedik a “Good Times Roll,” “My Best Friend’s Girl,” “Just What I Needed” és a “Drive.”

A Cars tagjai: RickOcasek, Elliot Easton, Greg Hawkes, David Robinson  Benjamin Orr.

Bon Jovi

A zenekar a pop-metál stílus megalkotója, egyben annak legnagyobb sikert elért képviselője, aki ma is tízezreket mozgat meg egy-egy koncertjére. Felsorolni is nehéz lenne sikereit. 120 millió eladott album talán jól illusztrálja népszerűségét, illetve hatását az igényes rockzenére. A rockban még a kevésbé járatosak is ismerhetik néhány nagy számát: “You Give Love a Bad Name, “Livin’ on a Prayer,” “Bad Medicine,” “Wanted Dead or Alive”, “It’s My Life”.

The Moody Blues

A rajongók már évek óta háborognak, hogy ha valaki, hát a Moody Blues megérdemli, hogy nevük ott legyen a Halhatatlanok Csarnokában.

Mind a mai napig a szimfonikus rock műfajt meghatározó lemeze az angol együttes 1967-ben megjelent  ‘Days Of Future Passed’, ‘Az elmúlt jövő napjai’ című albuma. Ezzel megszületett a klasszikus hangokkal ötvözött progresszív rock egyik irányadó albuma, rajta a világ egyik legszebb dalával. Az ‘Éjszakák fehér szaténben’ vagy más fordításban ‘Fehér szatén éjszakák’ a megjelenésekor először csak ’68-ban az Egyesült Államokban került fel a Bilboard slágerlista második helyére, a  Cash Box -ban pedig az első helyre. (Erről itt olvashat!)

A zenetörténet úgy tartja, hogy hatásuk a későbbi könnyűzenét művelő zenészgenerációkra azonos a Yes vagy a Genesis együttesekével.

Tagjai: Justin Hayward, Graeme Edge, John Lodge, Mike Pinder és Ray Thomas.

Dire Straits

Akkor, amikor a korai 70-es években burjánzott a punkzene vagy a diszkó és tele voltak velük a poplisták, volt egy angol banda, a Dire Straits amely rátenyerelt a rock-rádiókra. Hála a magyar származású énekes gitárosnak, Mark Knopflernek, különleges zenéjüknek. Néhány cím: “Sultans of Swing,” “Romeo and Juliet” és a  MTV zeneTV -ben sokat játszott “Money for Nothing”vagy a különleges hangulatú Private Investigations.

Tagjai: Mark Knopfler, David Knopfler, Alan Clark, Guy Fletcher, John Illsey and Pick Withers.

A Korai Hatás nyertese:

Sister Rosetta Tharpe a gospelre gyakorolt hatásáért

Sokszor hívták a “Godmother of Rock and Roll-nak. Egy egész generáció „nőtt fel” gospel énekén és a védjeggyé vált Gibson SG gitárjátékán. 1938-ban vették lemezre a “Rock Me” című dalát, ami 1940-es és 50-es években is siker maradt.

Tharpe jellegzetessége volt, hogy keverte a gospelt az elektromos gitárral, ami később Elvisre, Johnny Cash-re és Little Richard-ra is nagy hatással volt.

 

The Rock & Roll Hall of Fame 2018 beiktatási ünnepsége 2018. április 14-én lesz Clevelandben. Az HBO a teljes ceremóniát felveszi és egy későbbi időpontban műsorra tűzi.

(Érdekesség kedvéért, íme azok a jelöltek, akik nem jutottak be 2018-ban: Rage Against the Machine, Eurythmics, Radiohead, Judas Priest, Kate Bush, Depeche Mode, J. Geils Band, LL Cool J, MC5, The Meters, Rufus featuring Chaka Khan, Link Wray és a The Zombies.

Kapcsolódó cikkünk:

Elhunyt a Moody Blues egyik alapítója

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.