David Bowie emlékművet kapott
2018-04-02
Filmre viszik Elton John életét
2018-04-21

Az évszázad hangszerlopása Magyarországon

Igencsak belecsaptak a húrokba, Észak-Magyar­ország legjelentősebb XXI. századi hangszerlopását követte el nemrég a háromfős bűnbanda.

 

Sokmilliós értékben, szinte kifinomult érzékkel vitték el a legnevesebb gyártók elektromos gitárjait egy balassagyarmati ingatlanból, a megfújt húrosok eladásánál azonban nagyon mellényúltak.

Két lépcsőben hét darab hathúros gitárt és – „nyilván kíséretül” – egy basszushangszert is ellopott két balassagyarmati és egy felsőpetényi férfi. A hangszerek tulajdonosa január 6-án tett bejelentést a városi rendőrkapitányságon.

A férfi épp vagyonmegóvási szempontokat szem előtt tartva tárolta édesanyja biztonságosabbnak ítélt ingatlanában a nyolc hangszert, amiből ötöt a nyomozás adatai szerint tavaly augusztus 20-át követően, további hármat december 30-án loptak el – közölte a Balassagyarmati Rendőrkapitányság. Nem csupán az eltulajdonított tételek nagy száma, de a gitárok egyenkénti értéke miatt is kiemelten kezelték az ügyet. A hangszerek közül a tulajdonos többet az Egyesült Államokban vásárolt, és évtizedekkel ezelőtt is súlyos dollár-ezreket fizetett a hatvan év körüli, koruk miatt is különlegesnek számító, kiváló állapotú, minden zenészi igényt kielégítő, professzionális gitárok darabjaiért.

A tolvajok vélhetően nem gondolkodtak profilváltáson, eszükben sem volt a bűnözői tevékenységet muzsikusi pályával felváltani. A zsákmánytól mihamarabb szabadulni akartak, egy részüket bizományi üzletekben adták el, a többit is eladásra kínálták. Nem tudhatták, hogy pont a gitárok jogos tulajdonosának.

A három gyanúsított nem hozta összefüggésbe a patvarci lakóhelyű férfit az általuk kiürített balassagyarmati ingatlannal. A károsultnak volt lélekjelenléte, hogy ne fedje fel kilétét. Miután megbizonyosodott arról, hogy eltűnt zeneszerszámait akarják eladni neki, értesítette a rendőrséget. A megbeszélt találkozóra a károsultat diszkréten elkísérték a nyomozók, majd elfogták az „eladóként” megjelenő balassagyarmati M. Ádámot (26), akinél a házkutatáskor az egyik gitárt megtalálták. Azonosították, és még aznap elfogtuk két társát, a szintén balassagyarmati H. Jánost (46) és a felsőpetényi Sz. Jánost (30), akiknél további négy gitárt foglaltak le. További hangszerekért Vácra, illetve a fővárosba mentek el, több bizományi üzletben foglaltak le és hozták vissza őket, majd átadták jogos tulajdonosuknak. Mindhárom férfit előállították, és lopás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indítottak ellenük eljárást. Az értékesítésben aktívan részt vállaló M. Ádám ellen orgazdaság bűntette miatt is nyomozni kezdtek. Sz. János előzetes letartóztatását rendelte el a bíróság, két társa az eljárás további szakaszában szabadlábon védekezik.

 

Legendás darabok

Az ellopott gitárok közül több darab önmagában is milliós, ha nem tízmilliós értéket képvisel. A hangszerek árát befolyásolja, hogy mekkora szériában készítették őket, és az, hogy hány eredeti, működőképes példány létezik belőlük. Sokat elárul, hogy a lefoglalt gitárok közt olyan ikonikus darabok találhatók, mint például a duplanyakú különlegesség, a 18 húros Gibson Epiphone SG. Ilyenen pengette a Freddie Mercury-emlékkoncerten a Guns ’N Roses gitárosa, Slash a Knockin on Heavens Door című dalt. Valódi ínyencség az 1957-es évjáratú másik Gibson. A fekete színű, jellegzetes tremolókarral felszerelt Les Paul Custom VOS Double Wave Big Vibrato szakasztott mását, az „Old Black”-et az amerikai rockzene bölényeként ismert Neil Young énekes-gitáros használja évtizedek óta. Szintén az amerikai gitárgyártás hőskorából származik két, azonos formájú, de színében eltérő Gibson Les Paul, az 1956-os, aranysárga Goldtop és az 1959-ben gyártott piros-sárga átmenetes Sunburst. A zsákmányban ott volt egy vajszínű Fender Telecaster, a legendás egy pick-upos gitár ikertestvére. A világ talán minden valamirevaló rockszínpadát bejárta már a Rolling Stones emblematikus gitárosának, Keith Richardsnak a nyakában. Elismert és presztízses márka a megkerült Ibanez: ezt a japán gitárt kedveli sokak mellett a Frank Zappa- és Jimi Hendrix-hagyományokat követő rockvirtuóz, Steve Vai is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.