Balhé az új Queen film körül
2017-12-06
Neil Young gyűjtőszenvedélyének titkai
2017-12-12

Elhunyt a francia Elvis

Egész Franciaország gyászolta a december 6-án 74 éves korában elhunyt, “a francia Elvisként” is ismert Johnny Hallyday francia rocksztárt, aki csaknem hatvanéves karrier után több mint ezer dalt és világszerte több mint 100 millió eladott lemezt hagy maga után.

Több tízezer rajongó búcsúztatta szombaton énekelve, sírva és megtapsolva a “francia Elvisként” is ismert Johnny Hallyday francia rocksztárt a párizsi Champs-Elysées-n.

A gyászmenet, elöl a fehér koporsóval, hétszáz, fekete karszalagot viselő motoros kíséretében hajtott a Diadalívtől a Concorde tér melletti Madeleine templomba, ahol a gyászmise kezdetén többi között Emmanuel Macron államfő is beszédet mondott.
A halottas kocsi mögött vonult a sztár felesége, Laeticia, két örökbefogadott kislányukkal, Jade-dal és Joy-jal. JohnnyHallyday első felesége, Sylvie Vartan énekesnő és fia David Hallyday énekes, valamint második felesége Nathalie Baye színésznő és lánya, Laura Smet színésznő a templomban várták a menetet.
A búcsúztatáson számos francia zenész, színész és filmes megjelent, köztük Jean Reno, Claude Lelouch, Marion Cotillard, Vincent Lindon, Carole Bouquet, Eddy Mitchell, Jean-Louis Aubert, Louis Bertignac, Mimie Mathy, Orlando, Michael Youn, Nagui, Salvatore Adamo, Mathilde Seigner, valamint vezető politikusok, Edouard Philippe miniszterelnök és Francoise Nyssen kulturális miniszter, mellettük foglalt helyett Nicolas Sarkozy volt államfő, felesége Carla Bruni énekesnő kíséretében, Francois Hollande volt elnök és élettársa, Julie Gayet színésznő, filmproducer.
A Madeleine templom lépcsőjén felállított színpadon Johnny Hallyday zenekara játszotta a sztár legismertebb számainak zenei kíséreteit, miközben az énekes helyett a tömeg énekelte a slágereket. A hatalmas neoklasszikus épület falát és a Concorde téren álló óriáskereket is a sztár fotója borította.
A 74 éves korában tüdőrákban elhunyt Johnny Hallyday az egyik legnagyobb sztár volt Franciaországban, népszerűsége hazájában hat évtizedig töretlen volt, csaknem minden évben jelent meg lemeze, stúdióalbuma vagy koncertválogatása. Ezek közül 18 platinalemez lett, s 182 turnét énekelt végig, még 2005-ben is vezette a legjobban kereső francia énekesek listáját. Több mint ezer dalt és világszerte több mint 100 millió eladott lemezt hagy maga után.
A gyászmise előtt a templom előtt elsőként Emmanuel Macron államfő emlékezett meg Johnny Hallyday-ről, aki szavai szerint “mindannyiunk, Franciaország egy része volt”.
“Ez a decemberi szombat szomorú, mert itt kell lennetek Johnny miatt, hiszen Johnny miattatok volt itt” – mondta az államfő, akit felesége, Brigitte is elkísért a szertartásra. A köztársasági elnök azt kérte a tömegtől, hogy tapssal mondjanak köszöntet Johnny Hallyday-nek, “hogy ne haljon meg soha”.
Miután a templomba csak 1100 vendég fér be, a megemlékezést óriáskivetítőkön követhették az utcára szorult rajongók, s azt valamennyi francia országos televízió és rádió élőben közvetítette.

A legmagasabb fokú terrorkészültség miatt a tömegeket vonzó búcsúztatás különleges biztonsági és logisztikai feladatot jelentett a francia hatóságoknak. A menetet mintegy 1500 rendőr és csendőr biztosította.
Az énekest december 11-én temetik el szűk családi körben Saint-Barthélémy szigetén, ahova 10-én szállítják el a földi maradványait. Johnny Hallyday és felesége, Laeticia 2008-ban vásárolt egy házat a francia Antillákhoz tartozó szigeten, ahol az elmúlt években idejük egy jelentős részét töltötték.
A franciák által egyszerűen csak Johnnynak nevezett rockénekes legismertebb dalait szinte minden francia ismeri, az is, aki nem volt a rajongója, számait rendszeresen játsszák a tévék és a rádiók, ő pedig az egyik leggyakrabban koncertező francia énekes volt. Még a nyári hónapokban is fellépett két legjobb barátjával, Jacques Dutronc és Eddy Mitchell énekesekkel, s az utolsó pillanatig egy új albumon dolgozott.
Noha zenei pályája során az angol-amerikai mintát tekintette irányadónak, Angliában és az Egyesült Államokban nem tudott átütő sikert elérni. Rajongótábora elsősorban hazájában, a franciául is beszélő európai országokban, a franciaajkú észak-afrikai területeken, valamint Latin-Amerikában jelentős.

“Johnny Hallyday elment. Úgy írom le ezeket a szavakat, hogy nem hiszem el” – írta szerda hajnalban felesége, Laeticia. “Úgy hagy el minket ma éjjel, ahogy az egész életét élte, bátran és méltósággal” – tette hozzá.
A nyáron még koncertkörúton fellépő sztár halálhíre nem érte meglepetésként a franciákat, miután március óta köztudott volt, hogy áttétes tüdőrákkal küszködött. Egy hónapja légzési zavarokkal került kórházba, de hat nappal később kérte, hogy szállítsák haza a Párizshoz közeli Marnes-la-Coquette-i otthonába, ahol reggel óta rajongók gyülekeznek és emlékeznek rá.
Johnny Hallyday halálhíréra az elsők között reagált Emmanuel Macron államfő, alig félórával a bejelentést követően.
“Mindannyiukban van valami Johnny Hallyday-ból (…) Nem felejtjük el sem a nevét, sem az arcát, sem a hangját, de főleg nem a fellépéseit, azzal a nyers és érzékeny líraisággal, amely mostantól teljesen a francia sanzon történelméhez tartozik. Amerika egy részét hozta be a nemzeti panteonba” – írta az elnök.
Később az algériai fővárosban a sajtónak nyilatkozva Macron a francia hősök közé sorolta az énekest, akinek halálát annál is megdöbbentőbbnek nevezte, hogy Hallyday “legyőzhetetlennek tűnt”.
A francia televíziók és rádiók szerdán egész nap rendkívüli adást sugároztak, amelyben az énekesre emlékeztek barátai, politikusok, művészek, ismert személyiségek.
Nagyon szomorú vagyok Johnny Hallyday halála miatt. A showbusiness óriása volt, valóságos legenda” – írta a Twitteren Céline Dion.

 

A “legbelgább franciának” is nevezett sztár 1943. június 15-én született Párizsban Jean-Philippe Smet néven. Kisgyermekként került a művészvilágba: miután belga származású apja elhagyta a családot, pár hónaposan egyik anyai nagynénjéhez került, akinek lányai táncosnők voltak. A kisfiú minden turnéjukra elkísérte a lányokat, akik közül az egyik amerikai férje, Lee Hallyday kezdte Johnnynak becézni. Jean-Philippe felcseperedve a férfi családnevéből és saját becenevéből alkotta meg művésznevét.
A franciák által egyszerűen csak Johnnynak nevezett énekes legismertebb dalait szinte minden francia ismeri, az is, aki nem volt a rajongója, számait rendszeresen játsszák a tévék és a rádiók, ő pedig az egyik leggyakrabban koncertező francia énekes volt. Még a nyári hónapokban is fellépett két legjobb barátjával, Jacques Dutronc és Eddy Mitchell énekesekkel, s az utolsó pillanatig egy új albumon dolgozott.
“Franciaország utolsó idolja ment el” a Les Échos című napilap szerint, míg a Le Monde szerint Johnny Hallyday nemzeti szimbólumnak számított.
Bár Johnny Hallyday Elvis Presley nyomdokain indult, nem lehetett a “király” egyszerű utánzójaként elkönyvelni, a franciás érzelmességből, könnyedségből mindig sikerült valamit még legrockosabb számaiba is belecsempésznie.
Népszerűsége hazájában öt évtizedig volt töretlen, csaknem minden évben jelent meg lemeze, stúdióalbuma vagy koncertválogatása, ezek közül 18 platinalemez lett, s 182 turnét énekelt végig, még 2005-ben is vezette a legjobban kereső francia énekesek listáját.
Noha zenei pályája során az angol-amerikai mintát tekintette irányadónak, Angliában és az Egyesült Államokban nem tudott átütő sikert elérni. Rajongótábora elsősorban hazájában, a franciául is beszélő európai országokban, a franciaajkú észak-afrikai területeken, valamint Latin-Amerikában jelentős, amikor például Las Vegasban lépett fel, a termet a Párizsból charterjáraton érkezett gall közönség töltötte meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.