80 milliárd David Bowie életművéért
2022-01-10
Eladó pop, rock, hangszeres magyar és külföldi hanglemezek
2022-01-11

Hogyan halt meg a rock and roll királya

 

2020 végén ismét sokat írt a külföldi sajtó arról, ami már évtizedek óta foglalkoztatja a közvéleményt, vajon mi a teljes igazság Presley halála körül? Talán a valódi ok túlságosan is profán egy ilyen nagy egyéniséghez képest. Mert nagyon nagy a valószínűsége, hogy élete igencsak méltatlanul ért véget.

 

Elvis Presley halálában a hivatalos verziótól kezdve a kábítószerrel való visszaélés és az elhízás mögöttes tényezőkön át az orvos felelősségéig, sok tényező játszott közre.

 

Elvis Presley halála felpörgette a világot. Jimmy Carter elnök maga tett nyilatkozatot, amelyben kijelentette, hogy az énekes „véglegesen megváltoztatta az amerikai populáris kultúra arculatát”. Közben csaknem 100 000 gyászoló vett részt a temetési menetén.

Az ikon halálát közvetlenül követő káoszban azonban figyelmen kívül hagytak bizonyos sötét tényeket, amelyek halálának tényleges okával kapcsolatosak voltak, és az emlékezések és a tisztelgések köré felvetődött az a kérdés, hogyan halt meg valójában Elvis.

Halálának ugyanazon a délutánján , ügyeletben három orvos – Eric Muirhead, Jerry Francisco és Noel Florredo – végezte el a boncolást. A vizsgálat két órát vett igénybe, és miközben még folyamatban volt, Francisco magára vállalta, hogy bejelentést tesz a sajtónak. Beszámolt arról, hogy az „előzetes boncolási eredmények” azt mutatták, hogy Elvis Prelsey „szívritmuszavarban” – szívrohamban – halt meg, és nincs bizonyíték arra, hogy a kábítószerek bármilyen szerepet játszottak volna halálában.

Valójában ez nem volt egészen a teljes válasz arra a kérdésre, hogyan halt meg Elvis Presley. Francisco nyilatkozatának időpontjában a boncolás még nem zárult le, és a többi orvos sem járult hozzá ehhez a sajtóközleményhez.

De bár Francisco kijelentései gyanúsak voltak, okkal feltételezhető, hogy a kábítószerek nem vettek részt benne, és Presley egészségi állapotának romlása egyszerűen megviselte. Halálakor Presley meglehetősen túlsúlyos volt.

A sült mogyoróvaj és banános szendvicsek és más egészségtelen ételek iránti rajongása jól ismert volt, és számos betegségben szenvedett, köztük cukorbetegségben, magas vérnyomásban és zöldhályogban. Mégis, bár rossz étrendje hozzájárulhatott rossz egészségi állapotához, volt egy hosszabb válasz arra a kérdésre, hogyan halt meg Elvis.

Francisco a maga részéről megpróbált kibújni a kérdés elől, azt állítva  , hogy „[Elvis halálának] konkrét okát egy-két hétig még nem lehet tudni”, és hozzátette: „Lehetséges, hogy az ilyen esetekben a konkrét okra soha nem derül fény.”

Amikor azonban végre megérkezett a toxikológiai jelentés, úgy tűnt, mintha az orvosok megpróbálták volna eltitkolni. Az eredmények azt mutatták, hogy Elvis Presley halálakor, a vére nagy mennyiségben tartalmazott Dilaudidot, Percodan-t, Demerolt, kodeint és még tíz másik kábítószert.

Később kiderült, hogy Francisco sajtótájékoztatóján a kábítószerrel kapcsolatos kérdéseket Presley családtagjainak kérésére próbálta elhárítani, azért hogy megpróbálják titokban tartani droghasználatát.

Elvis Presley először valamikor a húszas évei elején lett amfetamin rabja. Ezek a szerek 1965-ig voltak legálisak az Egyesült Államokban, de a szintén álmatlanságban szenvedő Presley hamarosan antidepresszánsokat is szedett, hogy segítsen neki aludni. Az 1960-as évek végére Presley teljesen függővé vált a drogoktól, hogy felerősítse magát az élő koncertek előtt, és hogy éjszaka aludni tudjon.

A Rock and Roll királya először Dr. George C. Nichopoulosszal ismerkedett meg, akit „Dr. Nick” – 1967-ben, amikor az orvos kezelte. Nichopoulos hamarosan Presley személyes orvosa lett, és vele utazott Las Vegas-i rezidenciájára, és amfetaminnal és barbiturátokkal látta el. (Képen Dr. Nick táskája, a gyógyszerekkel.)

Ahogy Nichopoulos később kifejtette : „Elvis problémája az volt, hogy nem látta benne a rosszat. Úgy érezte, hogy azzal, hogy orvostól kapta meg, ő nem az a hétköznapi drogos, aki zugban vesz valamit az utcán.”

Néhányan azonban úgy tekintettek Nichopolosra, mint aki nagyon is felelős mindenért.

1975 és 1977 között az orvos 19 000 adag gyógyszerre írt fel recepteket Presley számára. 1977 januárjától augusztusáig több mint 10 000 adagot írt fel.

Három évvel Elvis Presley halála után Nichopoulos orvosi engedélyét felfüggesztették. 1981-ben bíróság elé állították, mert túl sok gyógyszert írt fel a betegeknek. Az orvos azt vallotta, hogy csak próbálta kontrollálni páciensei bevitt mennyiségét, és megakadályozni, hogy az utcán vegyenek drogot. A per végül a felmentésével zárult.

1995-ben azonban végleg visszavonták az engedélyét.

Egy évvel korábban, Elvis halálának felülvizsgálatakor az egyik szakértő megállapította, hogy végül is a szívinfarktus a valódi ok, bár ez a megállapítás továbbra is ellentmondásos.

Akárhogy is, sok Presley-rajongó Nichopoulost okolta bálványuk haláláért, és a következő években számos halálos fenyegetést kapott. Mégis, bár az orvos minden bizonnyal segítette Presley-t a halálához vezető úton, a valódi oka még tragikusabb lehet.

A barbiturátok hosszú távú szedésének egyik mellékhatása a súlyos székrekedés. Mivel valójában a vécé közelében találtak rá, nagyon is lehetséges, hogy miközben megfeszült a székletürítés, túl nagy nyomást gyakorolt ​​amúgy is gyenge szívére. Az elhízással, más betegségekkel és a kábítószerrel való visszaélésekkel párosuló feszültség miatt Presley végzetes szívrohamot kapott a WC-n.

A megállapítástnéhány tény tény is alátámaszt. 1977. augusztus 16-án, délután fél 2 körül Ginger Alden színésznő Gracelandben kereste vőlegényét,, Elvis Presley-t. A Rock and Roll királyának legutóbbi turnéjára készült volna indulni, de Alden egyre jobban aggódott, mert egy ideje nem látta. Alden nyomát sem látta Presleynek, amíg rá nem jött, hogy a fürdőszoba ajtaja ki van tárva. Benézett a szobába, és ahogy később emlékiratában felidézte: „Bénán álltam, Elvis úgy nézett ki, mintha az egész teste teljesen lefagyott volna ülő helyzetben volt, ebben pozícióban előre eshetett.”

Alden odarohant, és észlelte, hogy még lélegzik, bár az énekes „arca foltos volt, lila elszíneződésekkel”, szemei ​​„egyenesen előre meredtek és vérvörösek”.  Mentőt hívtak, és az eszméletlen szupersztárt a tennessee-i memphisi Baptist Memorial Hospitalba szállították, ahol az orvosok megpróbálták újraéleszteni. Erőfeszítéseik kudarcot vallottak, és Elvis Presley-t délután fél háromkor, valamivel több mint egy órával a megtalálása után halottnak nyilvánították. Még csak 42 éves volt.

Ez az elmélet – talán a leginkább mitologizált – az összes többihez hasonlóan bizonytalan marad. Azt a kérdést, hogyan halt meg Elvis, továbbra is rejtély övezi. De nem számít, milyen mértékben játszottak közre a kábítószerek, az ételei vagy akár a székelés is a halálában, szomorúan mondhatjuk, hogy a Rock and Roll királya tragikusan méltatlan véget ért.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.